Siste nytt‎ > ‎

Hydro investerer over 60 millioner i Årdalstangen

lagt inn 5. apr. 2017, 11:26 av Arne Eide

Hydro har bestemt seg for å investere over 60 millionar på karbonanlegget i Årdalstangen. Selskapet skal oppgradere og øke anodeproduksjonen ved karbonanlegget med 30.000 tonn per år. Hydro har nå gitt grønt lys for å starte prosjektet med å forhøye brennovnene ved karbonanlegget i Årdal.

Informasjonsdirektør Halvor Molland sier til Sogn Avis at investeringen vil øke den årlige produksjonen av anodar fra 190.000 tonn til 220.000 tonn, noe som også vil styrke lønsomheten til anlegget som forsyner både Årdal og andre Hydro-metallverk med kvaitetsanoder.

Veldig viktig investering
Prosjektet har ei total kostnadsramme på i overkant av 60 millioner kroner.

Dette er ei viktig investering og ei bekrefting på videre, langsiktig satsing på utvikling av Årdal metallverk, sier fabrikksjef Wenche Eldegard.

Glad ordfører
Ordfører Arild Ingar Lægreid synes dette er veldig positivt.

Vi har ventet litt på dette og eg er svært glad for at de nå har avgjort bevilgingen, og at arbeidet kommer i gang og blir gjennomført, sier Lægreid.

Han mener dette er viktige investeringer for karbon på Årdalstangen, og ikkje minst for lokalt næringsliv. 

Med så store investeringer så drypper det alltid litt på lokalt næringsliv, så det er veldig positivt.

Større anonder
Årdal Metallverk skal også forberede seg på å lage større anoder, opp til 1800 millimeter.

Karbonanlegget vil levere anoder til teknologipiloten på Karmøy, Hydro Høyanger, Hydro Sunndal og til eget metallverk i Årdal, som alle går inn for å bruke større anoder i sine elektrolyseprosesser. Det er derfor viktig at vi utvikler karbonanleggene våre i takt med kundens behov, sier Eldegard.

Det oppgraderte anlegget vil bidra til at vi kan produsere anoder mer effektivt og med laverr kostnad pr tonn, noe som styrker vår konkurranseposisjon, legger Eldegard til.

Ferdig i 2018
Anoder blir laget av karbonrike materialer, og er en viktig innsatsfaktor i elektrolyseprosessen, hvor oksygen fra aluminiumoksid (alumina) reagerer med karbon og frigjør aluminium. Typisk blir det brukt litt mer enn 400 kilo karbon-anoder per tonn aluminium som blir produsert gjennom elektrolyse.

Et endeleg byggevedtak er ventet senere i år og utvidingen er planlagt ferdigstilt i 2018. 
Comments